Anyatej ékszerek- A DNS ékszerekről általában

2022.02.23

Ha itt olvasgatsz az oldalon, akkor nem riasztott el a téma. 😊 Ha valaki megkérdezi, hogy mivel foglalkozom, sokszor összeszalad az emberek szemöldöke, amikor elmesélem, hogy anyák tejéből, és babájuk hajából készítek ékszert. Mára már egyre elterjedtebb, egyre több a készítő, és egyre több anya ékeskedik ilyen emlékekkel. 

Ha megállítanék bárkit az utca népéből, egy ékszert mutatva neki -ez alól a hozzáértő sasszemű anyukák kivételek 😉 - nem tudnák megmondani, hogy valójában mi rejlik ezekben az ékszerekben. Számlatan lehetőséget kínál a piac, kérhetsz ékszer nemesfémekből, acélból, rendelhetsz letisztult, díszesebb darabokat, ékszert, emléktárgyat, de van már sörnyitó is. Szóval csak a kreativitás és a képzelet szab határt, hogy mibe is zárhatod a fiók mélyén kallódó első tincseket, köldökcsonkot, vagy akár az első kiesett fogakat. Jaj, igen, ezek mind, mind a DNS ékszerek és emléktárgyak alapjául szolgáló dolgok. Nézzük meg egy picit, miből is készülhet ékszer? Kicsit olyan ez, mint a pálinka, minden, amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is 😊 Viccet félretéve, DNS ékszer és emléktárgy bármilyen "elsőből"- első tincs, első fogak, első levágott köröm, köldökcsonk-, vagy emberi DNS tartalmú anyagból. Nézzük meg egy kicsit részekre bontva a DNS ékszer "típusokat"?

Anyatej ékszereket már ismerjük, sokszor érkezik a kérdés, hogy kombinálható-e a tej hajjal, köldökcsonkkal, stb. A válasz természetesen igen. Egy-egy ilyen ékszer esetében nagyon sok alapanyagot tudunk belefoglalni esztétikusan. Lehet, hogy csak részeket, például a köldökcsonk esetében sokszor szebben mutat, ha nem a komplett csonkot, hanem csak reszeléket helyezünk el benne- de vannak egészben befoglalt csodás darabok is. 

Vannak "tejmentes" DNS ékszerek, amikor pigmentekkel színezett alapra kerül a haj, a csonk, a fog, stb - a későbbiekben szerintem gyűjtőnéven, csak DNS-nek fogom emlegetni, olyan hosszú a felsorolás 😊. Szóval ezekből a DNS-ekből készülhetnek teljesen letisztult ékszerek, egy egyszerű, fehér, színezett alapra, de díszíthetjük csodás színekkel (törtkagyló, szárított virág, csillámok, pelyhek, fóliák, etc.). A hajak szuper tulajdonságai - legalább is a friss, első babatincseké mindenképp- hogy szuperül lehet őket formázni, alkalmasak a hajjal rajzolásra, írásra. Az idősebb hajak esetén nem garantált, hogy például rajzoláshoz felhasználható, mert kemény, sokszor merev szálak érkeznek, amelyeket nagyon nehéz, néha lehetetlen megszelídíteni.

DNS ékszerek közé tartoznak a kegyeleti ékszerek, Ugye, milyen sokrétű ez a szakma? Képzeljétek, kegyeleti ékszerek nem csak műgyantaékszerek lehetnek, hanem ügyeskezű ötvösök - mint például, a mi Editünk, is lásd. EditMabo emlékékszerek, kegyeleti ékszerek- kis szelencékbe zárják a kapott hamvakat. Ezek az ékszerek nagyon sokszor segítik át a gyászoló személyt a nehéz pillanatokon, és segít egy picit megnyugvást találni.

képforrás: EditMabo emlékékszerek, kegyeleti ékszerek

És végül, de nem utolsó sorban a gazdik is megtalálhatják a számukra megfelelőt, ugyanis kiskedvencek szőréből, bajuszából, elhullajtott fogakból, de akár a hamvaiból készülnek kézzel fogható emlékek.  A szőrökből nagyon szép formákat lehet készíteni, tappancsot, szíveket, de egyszerűbb darabok között is válogathattok.