Hogyan készül? Hogyan zajlik az anyatej tartósítása?

2022.02.23

Ez az a kérdés, amire minden készítőnek csípőből az a válasza, hogy műhelytitok. Ezért ne haragudjatok ránk, mert mindenkinek a saját receptjében rengeteg munkája van. Többféle tartósítási folyamat létezik, vannak készítők, akik folyékony formában használják fel az ékszerhez a tejet, és vannak, akik a tartósítási folyamat végére szilárd halmazállapotot varázsolnak, és az kerül a kincsekbe. Rengeteg "receptet" találunk az interneten, de ezek nagyrészt vagy csak részlet információk, vagy egy-egy készítő a saját "Csináld magad" csomagját értékesíti így. Ezekről a csomagokról elég vegyes a vélemény, de a többség negatív tapasztalattal rendelkezik, mert az ékszer berohad, vagy elszíneződik.  

Az anyatej egy csodálatosan összetett anyag, ami mindig az adott pillanatban a baba igényeinek megfelelő összetétellel rendelkezik. Így az ékszerkészítést is rengeteg tényező befolyásolja. Például milyen étrendkiegészítőt, gyógyszert, vitamint szed épp az anya, milyen pH-ja van a tejnek, a szoptatás mely időszakában tartanak a kicsivel, az adott minta mikor került lefejésre, és még sorolhatnám hosszasan a listát. 

képforrás: babaszoba.hu

Sokszor találkozom "de én csak magamnak szeretnék egy ékszert készíteni" posztokkal, megkeresésekkel. Fontos tudnotok, hogy hobbinak nagyon drága dolog. Mire beszerzed az alapanyagokat, a védőfelszereléseket- és ez nagyon, nagyon, nagyon fontos, mert a műgyanta nem játék!-, az elengedhetetlen eszközöket, egy ékszer árának minimum a százszorosát költöd el. Így ha valóban csak egy ékszert szeretnél magadnak, érdemes egy készítőt megkeresni, aki elkészíti azt az elképzelésednek megfelelően 😊 A kísérletezésekről nem is beszélve. Ha komolyan szeretnél vele foglalkozni, elérhetőek különböző mentorprogamok, amik tudnak segíteni az elindulásban. Bár receptúrát egyik sem fog nyújtani, a tartósításban viszont tudnak segíteni. Viszont ha saját receptúrát szeretnél, akkor marad a kísérletezés, és sok-sok tanulás. 

A készítés további folyamata is lehet többféle a gyanta típusát, fémek felhasználását tekintve. Ami közös pont, hogy a tej műgyantába kerül, és őrzi az örök időknek féltett kis emlékeinket.