Mire figyelj DNS ékszer választásnál?

2024.03.07

Amikor az ember arra adja a fejét, hogy emlék ékszert készíttessen, ez egy nagyon fontos kérdés, mert nyilván az ember lánya ezt nem 2 hétig szeretné őrizgetni. A piacon számtalan készítővel találkozhatunk, sajnos ebben a szegmensben is vannak csalók, amire nagyon könnyen rá lehet szaladni, ha az ember nem figyel eléggé. Közel 10 éve bukkantak fel a DNS emlék ékszerek, köztük az anyatej ékszer, és a babahajas ékszer, később ez kiterjedt már a kiskedvencek bundájából készült emlékekre. Ez idő alatt nagyon sokan megpróbálkoztak ezen ékszerek készítésével, viszont ehhez a számhoz képest kevesen maradtunk ezen a pályán, rengeteg készítő eltűnt. Ennek okára később kitérek. De nézzük mi az amire érdemes figyelni:

 1. Ha megtetszik egy készítő stílusa, és az ő munkáját szeretnéd, akkor őt keresd vele!
  Ez a pont azért lényeges, mert kézműves termékekről van szó. Adott kézműves stílusát másik kézműves nem fogja tudni úgy elkészíteni. Nem érdemes árturistát játszani, ha egy bizonyos ékszert szeretnénk, mert a végén ezek mindig drágábbak lesznek, mintha megkerestük volna az eredeti készítőt.
 2. Tudom, hogy mindenki árérzékeny, de ez egy kardinális pont. Ne vásárolj olcsó ékszert (de mindenképp háromszor gondold meg)!
  Szokták mondani, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ez sajnos ezen a téren is igaz. A műgyanta és a minőségi alkatrészek sajnos nem olcsók, ha pedig az ember hivatalosan, vállalkozóként, számlával, garanciával "űzi az ipart" akkor bizony röpködnek a tízezrek. Egy árképzésnél több szempontot kell figyelembe vennünk. Az egyik, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzon a készítő. Ahol hivatalosan forgalmaznak nemesfém ékszereket, ott nem tudsz mellényúlni, mert azoknál a készítőknél a többi fém alap is minőségi lesz. A műgyanta sem elhanyagolható, mert az aliexpresses olcsó gyanták ideig-óráig talán szépek, de a végeredmény egy borostyán sárga maszlag lesz, néhány héten belül. A másik fontos összetevője a dolognak, a tudás. Kétség kívül vannak nagyon ügyes, és tehetséges kezdők- nyilván mi is elkezdtük annak idején valahol- viszont az évek során megszerzett tapasztalat, és tudás elengedhetetlen ezekhez az ékszerekhez. Főként az anyatej ékszerek esetében szükséges a tapasztalat, mert a tej egy tartósítási folyamaton megy keresztül, aminek receptje van. Ezt a receptet pedig ki kellett kísérleteznie magának mindenkinek. 
  A webshopunkban elérhetőek tizenezres ékszerek, de több százezres ékszerek is. Ezeknél jelentősen meghatározó a fém minősége. 
  Tisztában vagyok vele, hogy kívülről csak annyi látszik, hogy öntögetünk egy kicsit ide, pacsmagolunk egy kicsit oda, és már kész is, dőlhetnek a csilliárdok. Sajnos erre is láttunk már sok példát, amikor nagy mellénnyel nekiugrott delikvensünk, hogy ő most aztán meggazdagszik, a végeredmény pedig a csalódottság volt mind az ő, mind pedig a megrendelő számára, mert a munka nem pont olyan volt, mint ami a fejükben megszületett. 
 3. Nézd meg, hogy vállal-e a munkájára garanciát
  A felelősségteljes, komoly piaci szereplőknél ez egy alaptétel! 
 4. Ha a készítőnek van egy webshopja, az már egész jó jel :)
  Időt, pénzt és energiát egy 0 tapasztalattal rendelkező készítő kicsi eséllyel fog belefeccölni egy weboldalba, így ha van egy felület, ahol mazsolázgathatsz a termékek között, akkor valószínűleg rossz helyen nem járhatsz :)
 5. Óvakodj a csoportértékesítéstől
  Az esetek nagyrészében akkor szoktak csoportban, sutyiban tevékenykedni, ha azt számla, és leginkább tudás nélkül teszik, sokszor más alkotók munkáit próbálják sajátként eladni. Bár láttunk már olyat is, amikor az egyik alkotótárs porfóliója köszönt vissza egy vadidegen oldalon, ahol a hölgy saját referenciaként tüntette fel azokat. Majd jött a meglepetés a végeredménynél, amikor köszönőviszonyban sem volt a rendelt termék a képen szereplővel. 
 6. Kérj ÁSZF-t, és adatkezelési szabályzatot
  Aki valóban tisztességesen csinálja a munkáját, ott ezeknek a megléte elengedhetetlen. Sajnos nagyon sok a feketéző.
 7. Nézd meg a referenciamunkákat!
  Ez a pont is lényeges, viszont csak a képek alapján soha ne hozz döntést (amit fentebb írtam, képlopkodásos referencia feltüntetés).
 8. Olvasd el az értékeléseket!
  Engem magánszemélyként azok az oldalak, ahol ki van kapcsolva az értékelés lehetősége, mindig elriaszt. Ilyenkor mindig az a benyomásom, hogy valami gond van az adott webshoppal, így nálam ez egy szűrő általában. Nyilván nincs olyan, hogy tökéletes, így valószínűleg minden vállalkozás a sok -sok év alatt, a nagy számok törvénye alapján belefut elégedetlen megrendelőbe. De ezeket kezelni kell, és ezekre az értékelésekre adott válaszok jelentősen meghatározzák egy készítő hozzáállását. Nem utolsó sorban, látod a pozitív és a negatív vélemények arányát. 
 9. Kapsz számlát
  Ehhez a ponthoz sokat nem tudok hozzáfűzni, viszont a saját védelmetek érdekében lényeges. Ha bármi probléma akad, a készítőhöz tudsz fordulni a megoldás reményében, és érvényesíteni tudod a garanciát.