Mit kell tudni a fémekről?

2023.10.24

Rengetegszer felmerül a megrendelések során a fémallergia, és az általunk használt fémek minősége. Műhelyünkben kizárólag nemesfémeket, és nemesacélt használunk, bizsuval, egyéb fémötvözettel NEM dolgozunk. Mit is kell ezekről tudni?

Kezdjük az acéllal. A nemesacél egy kemény fém, keményebb az ezüstnél. Nem oxidálódik, és antiallergén. Színe picit sötétebb, mint az ezüst. Az acél alapokat készen szerezzük be, ami kereskedelmi forgalomban kapható. Így előfordul, hogy más készítő munkáival átfedésben vagyunk, mert ezek az alapok mindenkinek elérhetőek. Ár tekintetében ez a legpénztárcabarátabb választás. Léteznek színezett acélok, amelyek arany és rózsaarany színben elérhetőek. Ha ilyen ékszerben gondolkodunk, számolnunk kell a kopással, ahogy, azt minden bevonatos ékszernél.

Összességében az acél előnye, hogy strapabíró, alacsony árfekvésű, antiallergén fém. Hátránya, hogy a színezett verziók nem felületkezelhetőek kopás esetén, illetve anyagi tekintetben nem értékálló.


Acél alappal készült anyatej ékszer
Acél alappal készült anyatej ékszer
Ezüst anyatejes fülbevaló
Ezüst anyatejes fülbevaló

Az ezüstöt szerintem nem kell bemutatni :) Puhább fém, mint az acél, színben világosabb, ami hátránya, hogy felületkezelés nélkül oxidálódik. Így érdemes felületkezeltetni. De mit is jelent ez? Szerintem mindenki hallotta már az aranyozott kifejezést. Az ezüst aranyoztatása pont a felületkezelés egyik verziója. De mi van abban az esetben, ha mi nem szeretnénk arany színű ezüst ékszert? Erre a megoldást nyújt a ródium bevonat, ami védi az oxidációtól az ezüstöt, és szép színe marad. Tehát lehet ródiumozott, sárga és rózsaaranyozott ékszerünk.

Az acélnál említettem, hogy a bevonatos ékszerek használat során kopnak. Ez a felületkezelt ezüstnél is így van. De nem kell kétségbe esni, mert az ezüst esetében az évek alatt szerzett kopásokat tudjuk javítani, és újra lehet felületkezeltetni úgy, hogy a műgyanta részének nem esik baja. 

Ár tekintetében az ezüst a középmezőnyben helyezkedik el, hátránya, hogy felületkezelés nélkül sajnos oxidálódik. Viszont mivel ötvösmunka, így teljesen egyedi ékszereket is el tudunk készíteni, hogy még inkább személyre szabható a kis kincsed. 

Utoljára, de nem utolsó sorban vegyük szemügyre az arany ékszereket. 14 karátos sárga, fehér és rózsaarannyal dolgozunk. Az ezüsthöz hasonlóan ez is ötvösmunka, amely rengeteg lehetőséget kínál az egyediségre. Árban ez a legköltségesebb, - szokták mondani, hogy aranyárban mérik -  viszont anyagi tekintetben értékálló. 

Hátránya, hogy költséges, súlytól, formától, típustól függően határ a csillagos ég, viszont csodaszép, minden tekintetben egyedi ékszert lehet belőle készíteni.


Az anyag milyenségétől függetlenül mégis mindegyik ékszere a világ legértékesebb ékszere, mert az anyatejed, gyermeked haját, szeretett kiskedvenc "tincsét", vagy egy elvesztett szeretted utolsó hajszálát, esetleg hamvait tartalmazza. Ennek értéke pedig pénzben nem megfizethető!

Arany anyatejes, babahajas medál
Arany anyatejes, babahajas medál