Tudtad? -15+1 Tények és tévhitek

2024.02.13
Tévhitek anyatej ékszerekkel kapcsolatban
Tévhitek anyatej ékszerekkel kapcsolatban

A leggyakoribb kérdéseket, és az ezzel kapcsolatos tényeket és tévhiteket szedtem össze nektek egy csokorba:

 1. Csak a friss anyatejből lehet ékszert készíteni:
  Ez nem igaz. Ha a fagyasztód mélyél lapul egy kis csomag, pár évvel ezelőtt eltett anyatej, tökéletes erre a célra. 
 2. A tej kizárólag fagyasztott állapotban postázható:
  Nem igaz. A postázásig valóban érdemes hűtve/fagyasztva tárolni, viszont a postázáshoz dupla tejtartó zacskó szükséges, így érdemes a küldés előtt felolvasztani, hogy bele tudd tenni. 
 3. Nagy mennyiségre van szükség egy ékszer készítéséhez:
  Szintén téves. Pár ml-ből is lehet ékszert készíteni. A 30 ml-t a garanciális időszak miatt kérem leginkább. Illetve nem utolsó sorban, mi is emberek vagyunk, és ha van tartalékban pár ml, kényelmesebben és biztonságosabban dolgozunk. 
 4. Az ékszer büdös:
  NEM IGAZ (csupa nagybetűvel). A tejnek semmiféle szaga nincs az ékszerben. 
 5. Az anyatej megromlik a postázás során:
  Nem igaz. Az alatt, a kicsi idő alatt, amíg megérkezik hozzánk, nem lesz baja. Kivéve, ha hónapokat kering valahol az éterben, ezért javasoljuk, hogy ajánlott, elsőbbségi levélként küldd, hogy tutira meglegyen. 
 6. Nem kerül az ékszerbe tej, vagy nem az én tejem kerül bele:
  Teljes mértékben hamis az állítás. Tény, hogy ez egy bizalmi "kapcsolat", viszont több dolog is alátámasztja az állítás hamisságát. Egyrészt egy több éve működő vállalkozás nem engedheti meg magának még csak a gyanúját sem annak, hogy valótlant állít, másrészt a mintákat őrizzük a garanciális időszak alatt, így bármikor bevizsgáltathatod, ha szeretnéd.
 7. A tej folyékony formában kerül az ékszerbe:
  Ez az "is-is" állítás. Két külön technikáról beszélünk, vannak készítők, akik a folyékonyra esküsznek, és vannak, akik a por formát részesítik előnyben. Szóval ezt sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom :)
 8. Kizárólag a nők rendelnek anyatej ékszer (vagy bármilyen DNS ékszert):
  Ez sem igaz. Nagyon sok férfi ékszert készítünk apukáknak. Ők ugyanyúgy meghatódnak, mint mi, anyukák :)
 9. A műgyanta hamar tönkremegy:
  Abban az esetben, ha kellő odafigyeléssel használod, tárolod, és ápolod az ékszered, akkor nagyon- nagyon sokáig megőrzi szépségét.
 10. Mindennapi viseletre ajánlott:
  Sajnos ez nem igaz. Sőt mi több, minden egyes ékszer alkalmi viseletre hivatott. Gondolj csak bele egy karikagyűrűbe. A mindennapos viselés miatt a gyűrű felszíne karcolódik, megkopik. A műgyanta tartalmú ékszerek pedig méginkább kényesek, így nagyon kell rájuk vigyázni.
 11. Kizárólag csak ékszert tudok rendelni:
  Ez az állítás hamis. Sokan vannak, akik nem szeretnek ékszert hordani, így termékeink között találhattok emléktárgyakat is. 
 12. Úgy hallottam, hogy az ékszerek besárgulnak, vagy akár be is rohadhatnak:
  Ez az állítás részben igaz. A berohadás abban az esetben fordulhat elő, ha nem megfelelő a tartósítási folyamat. Ezért érdemes mindig tapasztalt készítőhöz fordulni. Az ékszered megfelelő viselés, tárolás mellett minimális árnyalatváltozáson megy át az évek során. Sajnos a helytelenül tárolt és helytelenül viselt ékszerek esetében a sárgulás előfordul. 
 13. Hajjal lehet írni és rajzol:
  Az esetek egy részében igaz, amennyiben arra alkalmas a haj. Sajnos a drót merevségű szálakat nem lehet úgy formázni, mint egy pihe-puha babahajat. 
 14. Minden ékszerhez kell tej? Ha nincs tejem, jó a bolti?
  Mókás, de ez a kérdés nagyon sokszor előfordul. Nem minden ékszer tartalmaz anyatejet, a tejes- hajas ékszerek esetében bármelyik ékszert el tudjuk készíteni kizárólag hajjal. Ilyen esetben, színezett műgyanta alapra építjük a hajat. De nagyon szívesen tartósítunk bolti tejet is, ha arra van igény (csak vicceltem :) )
 15. Miből lehet ékszert készíteni? Mi újság az "apatejjel"?
  Szerintem nincs olyan készítő, aki az apatejes "poént" ne kapta volna még meg. Mivel a technológia létezik, biztosan van vállalkozó szellemű készítő, aki elkészíti a "Férfi ékszert" is :) Alapvetően a DNS ékszerek piacán lehet anyatejből, köldökcsonkból, babahajból, méhlepényből, hamvakból, vérből, fogakból, körömből, kiskedvencek szőréből, bajuszából, hamvaiból, körméből ékszert kérni. Ehhez a megfelelő készítőt kell felkutatni, mert nem mindenki dolgozik mindennel. 
 16. Ennél a pontnál nincs kérdés, ide inkébb egy gondolatot írok. Sokan nem tudják elképzelni a DNS ékszereket. Alapvetően ezekre az ékszerekre nincs ráírva, hogy miből készült. A szakavatott szemek látják, és a viselője tudja. Egy esztétikus, kifinomult, dekoratív darabot lát a külvilág. Így ha eddig emiatt tartottál ezektől az ékszerektől, tedd félre az ellenérzésed, és rendelj bátran.